Fejléc
en hu

Cakó Ferenc retrospektív

A grafikusként, festőként és illusztrátorként is tevékeny Cakó Ferenc nevéhez fűződik a magyar animáció egyik legsokoldalúbb életműve. Számos filmjében háromdimenziós alakzatokat hoz mozgásba (a báb-, tárgy- és gyurmaanimációkban), de egészen egyéni alkotásmódot is kialakított, a homokanimációt. Cakó grafikusként végzett a Képzőművészeti Főiskolán, és diákévei alatt amatőrfilmesként próbálta ki magát az animáció területén – olyan díjazott munkákkal, mint a Petőfi (1973) és az Ókulária (1974). A hazai bábfilmkészítés mestere, Foky Ottó mellett helyezkedett el a Pannónia Filmstúdióban, itt készült első saját műve, az egyszerre játékos, derűs és elégikus tárgyanimáció, A szék (1978). Cakó gyurmasorozatai elsősorban az alkotó humorából táplálkoznak, mint a Sebaj, Tóbiás (1982–85) és a Zénó (1985–88), de készített mesesorozatot is gyurmából Töf-Töf Elefánt (1991–94) címen. Az egyedi gyurmafilmekben, mint a Kasszagyúrók (1981), az Autótortúra (1982), A róka és a holló (2003), a Randevú (2004) vagy a Hé, S.O.S.! (2005), többnyire burleszkszerű, helyenként szatirikus komikum jelenik meg. Komorabbak és rejtélyesebbek Cakó bábfilmjei, melyek zöme már saját stúdiójában készült: a sűrített emberiségdrámaként is felfogható filozofikus parabolák, mint az Ad astra (1982), a Labirintus (1999), a Vízió (2000) vagy az Arc (2007). E művek egyén és társadalom viszonyát vizsgálják, s mitológiai és kultúrtörténeti utalásokkal dúsítják az enigmatikus képsorokat.

Az animációs életmű legegyedibb oldala a művész lírai énjét és asszociatív képzeletét mozgásba hozó, de a társadalmi problémák láttatásától sem elzárkózó homokanimáció. Ez a forma az Ab ovo című, Cannes-ban és Annecy-ban is fődíjat nyert 1987-es mesterművével jelent meg Cakó repertoárjában. Később olyan homokanimációk követték, mint a Berlinben díjazott Hamu (1994), továbbá a Fészek (1998), Kövek (2001), Levelek (2006) és az Érintés (2010), illetve a történelmi múltba tekintő Dózsa 1514 (2014). A művész – a világon elsőként – a homokanimációt élőben zajló performansszá fejlesztette tovább. Káprázatos előadásai az animáció, a képzőművészet és a zene összművészeti ötvözetei, igazi vizuális unikumok.

Varga Zoltán
filmtörténész

MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió