Fejléc
en hu

Fehérlófia

Jankovics Marcell: Fehérlófia
Főtér / Tér a térben
aug. 11. 20:00
Jankovics Marcell: Fehérlófia
Hírös Agóra / színházterem
aug. 12. 21:00
Feherlofia-2.jpg
Jankovics Marcell második egész estés filmje, a „Fehérlófia” egy avantgárd mesefilm: cselekménye a pusztai népek, azaz az avarok, hunok és magyarok mondavilágából építkezik. Szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A film virtuóz módon animált képi világa álomszerűnek hat, fő szervezőelve az ornamentika: a jelenetek tobzódnak a folyamatos átváltozásokban és a lüktető színekben, képi mintázataiban megjelennek különféle absztrakt geometrikus formák és a körkörös, mandalaszerű kompozíciók. Ambientszerű kísérőzenéje máig frissnek hat. Jankovics Marcell második egész estés filmjét az 1984-es Los Angeles-i ötkarikás játékok apropóján megrendezett animációs olimpián minden idők 50 legjobb animációs filmje közé választották. A 4K felbontású digitálisan felújított változat a Filmarchívum, a Magyar Filmlabor és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben.

Gyártás éve: 1981

Gyártó ország: Magyarország

Hossz: 1h 20m

Stáb

Tervező: JANKOVICS Marcell; RICHLY Zsolt; HEGEDŰS László; JANKOVICS Marcell; GYÖRGY László Operatőr: BACSÓ Zoltán Zene: VAJDA István

Rendező

Jankovics Marcell

jankovics-macell-small.jpg
Jankovics Marcell 1941-ben született Budapesten. 1960-2007 között a Pannónia Filmstúdióban dolgozott, ahol 1965-ben nevezték ki rendezővé. Számos rövidfilmje és sorozata mellett az első magyar egészestés film, a „János vitéz” rendezője. Pályáját olyan kitüntetések, díjak kísérik, mint a Kossuth-díj, a Balázs Béla-díj, az Érdemes Művész-díj, a Prima Primissima-díj.
MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió