Fejléc
en hu

Cakó Ferenc: Futóhomoktól a rézkarcnyomatig

Augusztus 1120., Hírös Agóra / 104–105-ös terem

Megnyitó: augusztus 11., szerda 16:00

A kiállítást megnyitja: Békési Sándor református teológus, animációs filmrendező

Cakó Ferenc grafikus, animációs filmrendező és festő kiállítása olyan, mint a jó gazdáé, aki ót és újat hoz elő éléskamrájából. A régi csak idézve van, hogy átadja helyét művészete folytonos megújulásának. A mesterségbeli tudásra, az alapos anyagismeretre és az igényes rajztudásra építkező alkotásaival nyughatatlanul kísérletez, újra és újra keresi alkotóképességének még ki nem bontott lehetőségeit.

Ebben az újjászületésben jöttek létre a kiállítás alkotásai, amelyeket három műfaj képvisel: rögzített homokképek, festmények és rézkarcok. A lírai animációk pillanatképeit hordozó futóhomokot önálló grafikaként köti meg a képkeret által megszabott szilárd kompozíció. Airbrush és olajtechnikával készült festményeinek egy része antropológiai vizsgálódás, akár a portrékon (Szemtől szemben-sorozat), akár az emberi viszonyok lírai érintésein keresztül (Kapcsolatok, 2013; Kötődések, 2018; Vonzások-taszítások, Élettánc, 2019).

A festmények másik része nem belső ihlet által született, hanem fordítva: esetlegesen fröccsentett foltok indítják önvizsgálatra az alkotót (Éden után, Furcsa találkozások, Az új világ kapuja, Csodaszarvas, 2019). A rézkarcokon pedig a hagyományos sokszorosító grafikai eljárással víziók, talányos, filozofikus kérdések sok-sok apró részletei, jelenetei váltják fel a filmes montázstechnikát (Atlantisz után, Rommező, 2019; Műterem, Hölgykoszorú, 2020; Möbius evolúció, Bábel, 2021). A kristálykvarctól a rézkarcig – a hagyományon való megújulás, a modern technika után ismét Dürer és Brueghel eszközeinek művészeként köszönthetjük a 71 éves Cakó Ferencet.

Békési Sándor

református teológus, animációs filmrendező

MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió