Fejléc
en hu

Meghalt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója

91 éves korában elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió és a Kecskemétfilm Kft. egyik alapítója, a Pannónia razjfilmosztályának vezetője, több száz animációs film és sorozat producere.

Dr. Matolcsy György 1930. május 9-én született Kecskeméten. Édesapja a város tisztiorvosa volt, édesanyja pedig a Beretvás szálló tulajdonosának lánya. Matolcsy fiatalkorában teniszezett, országos bajnokságot is nyert. 1952-ben jogi diplomát szerzett, 1954-ben közgazdászként végzett a Számviteli Főiskolán, miközben a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakának hallgatója is volt.

1951-ben többedmagával alapította a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatot (később Szinkron Filmgyártó Vállalat), amely 1957-ben vette fel a Pannónia Filmstúdió nevet. Matolcsy 1959-től a Rajz- és bábfilm osztály vezetője lett. 1995-ös nyugdíjba vonulásáig vezette az animációs részleget, több száz animációs film és sorozat producere volt (pl. Fehérlófia, Sisyphus, A légy, Habfürdő, Vili, a veréb, János vitéz, Lúdas Matyi, Vuk, Gusztáv-sorozat). Irányítása alatt a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjelentősebb animációs filmstúdiója között tartották számon (a másik négy a Disney, a Hanna–Barbera, a szovjet Szojuzmultfilm és a japán Toei).

Matolcsy György a KAFF-on 2015-ben (Forrás: KAFF/Jóború Adél)

1971-ben Matolcsy szintén egyik alapítója volt a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műteremnek (ma Kecskemétfilm), melynek a mai napig Mikulás Ferenc a vezetője. Matolcsy a Filmvilág 1984-es számában így fogalmazta meg hitvallását: "A magam részéről egy olyasfajta értékrendet tartok egészségesnek, amely felismeri és támogatja a művészileg újat, de azt nem a hagyományos formák lekicsinylésére használja föl. Figyelembe veszi a különbségeket, de nem játssza ki egymással szemben az egyes nemzedékeket és művészeket, a konkrét műfajokat, a közönség különböző rétegeit. Méltányolja a jól sikerültet, és irgalmas a jóhiszemű tévedésekkel szemben; eléggé bátor ahhoz, hogy a fejlődés érdekében harcokat és kudarcokat is vállaljon."

Matolcsy számos külföldi megbízást hozott a magyar rajzfilmstúdióba, a vidéki leányvállalatok létrehozása mellett pedig az animációs utánpótlásért is sokat tett, ő vezette be az animációs oktatást az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME). Itt és a József Attila Tudományegyetemen tanított filmesztétikát. 1991-ben létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt. Számos jelentős könyvet publikált az animáció témakörében, melyek egy része itt található. A hetvenes-nyolcvanas években az ASIFA főtitkára volt. Idén a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az ő munkássága előtt is tiszteleg.

MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió