Fejléc
en hu

Habfürdő

Kovásznai György: Habfürdő
Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye / udvar
aug. 12. 20:00
Habfurdo2.jpg
A merész stílusú, jelenben játszódó, kísérleti musical radikálisan szembement a gyerekeknek, klasszikus irodalmi alapanyagból készült hazai rajzfilmekkel. E felnőtt célközönségnek készült film a budapesti belvárosban játszódó szerelmi háromszögtörténeten, a szereplők saját társadalmi helyzetükkel való elégedetlenségén keresztül a hetvenes évek fiatal nemzedékének kiábrándultságát egyszerre szórakoztató, groteszk módon és – dokumentarista megoldásai révén – szociográfiai igénnyel jelenítette meg. A karakterek valós modellek alapján készültek, ám mozgatásukban a realizmustól a teljes absztrakcióig terjedő ábrázolásmód érvényesül, amelyet Kovásznai korábbi rövidfilmjeiben érlelt ki. Kovásznai dokumentarista hatást ért el azzal, hogy a film fikciós szövetébe valós interjúfelvételeken alapuló, animált szocioriportokat applikált, amelyek egy valóságos anya- és csecsemőgondozó várótermében készültek. A film alcíme szerint „zenés trükkfilm szívdobbanásra”. Betétdalait a fiatal Másik János komponálta, aki ekkor debütált filmzeneszerzőként. A film teljes körű, 4K restaurálását az A Season of Classics Films elnevezésű nemzetközi projekt keretében a Filmarchívum és Filmlabor munkatársai készítették el 2021-ben.

Gyártás éve: 1979

Gyártó ország: Magyarország

Hossz: 1h 16m

Stáb

Dramaturg: MOLNÁR GÁL Péter Tervező: KOVÁSZNAI György; JUHÁSZ Sándor Hang: RÉTI János Operatőr: LOSSONCZY Árpád Vágó: HAP Magda Zene: MÁSIK János

Rendező

Kovásznai György

MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió