Fejléc
en hu

101. magyar népmese – Mikulás Ferenc portréfilm

101. magyar népmese - Mikulás Ferenc portréfilm
Otthon mozi
aug. 14. 15:00
still-3.jpg
A magyar animációs film több mint százéves történetének utóbbi ötven éve elválaszthatatlanul összefonódik a hazai filmgyártás egyik legkiemelkedőbb stúdióvezetőjének, Mikulás Ferencnek az élettörténetével, és a nevével összeforrott Kecskeméti Rajzfilmstúdió. Mikulás Ferencet és a stúdiót leginkább a 100 részes „Magyar Népmesék” sorozatról ismeri nemcsak a hazai közönség, de szinte az egész világ. A stúdió a mai napig részt vesz sorozatok és egyedi szerzői filmek felkarolása mellett a világ legszínvonalasabb, rendre Oscar-díjra jelölt animációs filmjeinek munkálataiban is. Ezt a kivételes, szinte népmesei életutat, és a magyar kultúrtörténet egyik legnagyobb, – rendszereken és technológiai forradalmakon átívelő – sikertörténetét mutatja be a „101. magyar népmese” című portréfilm. A film gazdagon illusztrált animációs tartalmakkal, archív felvételekkel szólaltatja meg a pálya- és alkotótársakat, így a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcellt is, a fiatalabb generáció képviselőit, külföldi filmes szakembereket, bemutatva a filmművészet legszínesebb ágának nemcsak Magyarországon, de talán az egész világon is unikális történetét. Példaértékű, inspiráló történet ez: egy jó csapattal, tehetséggel és kitartással a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetből is a legjobbat lehet kihozni.

Gyártás éve: 2021

Gyártó ország: Magyarország

Hossz: 52' 00''

Stáb

Producer: NOVÁK Tamás

Animáció: KOVÁCS Márton; NAGY Márton Dramaturg: GÁSPÁR Judit Gyártásvezető: JANOVICS Zoltán Operatőr: ANTAL Szabolcs; SZÉKELY Róbert; CSURGAY Kristóf Vágó: ANTAL Szabolcs Zene: KALÁKA együttes

Rendező

Novák Tamás

Vincze Zsuzsanna

MTVA logo
EMMI logo
Kecskemét címere
MMA logo
MNB logo
NFI logo
NKA logo

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 50. évforduló szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mercedes
Steel Flex
Horváth Építőmester Zrt.
Károli Gáspár Református Egyetem
Kecskeméti Konzervgyár
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Horváth Építőmester Zrt.
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Gedeon Pincészet
Kefag Zrt.

Kefag Zrt.
Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Magyar Református Egyház
Dot & Line
Kecskeméti TV
Mafab
RTL
TV2
M5
Hírös Agóra
Jampolo
Katona József Könyvtár
Katona József Múzeum
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Malom Parkoló

Visual
Nemzeti Művelődési Intézet
Budapesti Metropolitan Egyetem
Print 2000
Raster Stúdió